İki Toplumun Aydını: Şemsettin Sami Uluslararası Sempozyumu

Trakya Üniversitesi ile Tiran Üniversitesi işbirliği, Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın destekleri ile düzenlenen "İki Toplumun Aydını: Şemsettin Sami Uluslararası Sempozyumu", 19-20 Mayıs 2016 tarihleri arasında Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesinde gerçekleştirildi.

Bölümümüz öğretim üyelerinin de konuşmacı olarak katıldığı sempozyumun açılış töreninde Tiran Üniversitesi eski rektörü ve Tarih ve Filoloji Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Shezai Rrokaj, Tetova Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arbër Çeliku, Tiran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edmond Rrapti, Yunus Emre Enstitüsü Tiran Temsilciği Müdürü Salih Gültekin, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Tiran Büyükelçimiz Hidayet Bayraktar açılış konuşmaları gerçekleştirdiler.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Üniversitemizin Balkanlar ile olan ilişkilerinden bahsederek Üniversitemizin Ülkemizde tek Arnavutça eğitimi veren ve tek Balkan Araştırmaları Enstitüsüne sahip üniversite olduğunu belirtti. Rektörümüz Şemsettin Sami’den bahsederek kendisi ile ilgili bir sempozyum düzenlemekten mutlu olduklarını belirtti. Rektörümüz “Şemsettin Sami Arnavutluk’un Fraşeri köyünde doğdu ve Yanya’da eğitim aldı. Prizren’de siyasi bir dernek kurdu ve Türkçe sözlüğünü İstanbul’da hazırladı.  54 yıllık hayatı boyunca gazetecilik, roman yazarlığı ki ilk Türk romanıdır bu, piyes ve sözlük yazarlığı yaptı. Arnavutluk ve Türk toplumu arasında ortak kültürel değerler var ama bunun üstünde ortak entelektüel değerlerimiz var. Ben Tiran Üniversitesine bu etkinliğe sağladıkları katkılar için teşekkür ederim.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Tiran Üniversitesi eski rektörü ve Tarih ve Filoloji Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Shezai Rrokaj’a, Tiran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edmond Rrapti’ye, Tiran Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesi Dekanı Valentina Duka’ya hediye verdi. 

Ardından Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük ve hocalarımız Tiran Büyükelçiliğimize bir ziyarette bulundu. Rektörümüz burada Tiran Büyükelçiliğimiz Hidayet Bayraktar’a Üniversitemizin Balkanlarda gerçekleştirdiği etkinliklere destekleri için teşekkür etti.

Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz Yunus Emre Enstitüsü Tiran Temsilciliğini ziyaret etti. Burada Rektörümüz, Müdür Salih Gültekin’e Doç. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun  “Şemsettin Sami” isimli kitabı hediye etti.
Ek Resimler
Bu içerik 23.05.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 522 kez okundu.