Etkinlikler

Resim         Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz
                                     Aytmatov Paneli

Bölümümüz ile Anadolu Mektebi’nin ortaklaşa düzenlediği ve öğrencilerimizin konuşmalarıyla katıldığı "Doğumunun 90. Yılında Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" paneli, 8 Mayıs 2018 Salı günü, saat 14.00'da TÜ İİBF Prof. Dr. İ. Hakkı İnan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.


Etkinliğe bölüm hocalarımız ve öğrencilerimizin yanı sıra geniş bir dinleyici kitlesi katıldı.


Sunuculuğunu bölümümüz lisans öğrencilerinden Selene Cabalar’ın üstlendiği etkinlik, Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Recep Duymaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Edebiyatımızın önemli şahsiyetleri için düzenlenen anma programlarının çok değerli olduğunu söyleyen Duymaz, öğrencilerin bu tarz programlara katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 


Duymaz’ın konuşmasının ardından Nagihan Aksoy’un oturum başkanlığını yaptığı panele geçildi. İlk konuşmayı, “Aytmatov’un Eserlerinde Mankurtlaşma” başlıklı bildirisiyle Derya Çoban yaptı. Mankurtlaşmanın, ulusal kimlikten uzaklaşmak, içinde bulunduğu topluma yabancılaşmak anlamlarına geldiğini söyleyen Çoban, Cengiz Aytmatov’un eserlerinden örnekler vererek onun eserlerinde bu konunun sıklıkla işlendiğini söyledi. Derya Çoban’ın ardından söz alan Sibel Karataş, “Aytmatov’un Eserlerinde Kadın Tipi” başlıklı konuşmasında öncelikle kadın tipinin Türk edebiyatındaki seyrine değindi. Daha sonra Aytmatov’un eserlerindeki kadın tiplerine örnekler verdi. Elif Nur Kavak’ın “Aytmatov’un Eserlerinde Bozkır Hayatı” başlıklı konuşmasında ise bozkırın Aytmatov için önemine değinildikten sonra Burçin Ün’ün “Aytmatov’un Eserlerinde Konular” başlıklı bildirisine geçildi. Ün, Aytmatov’un eserlerinde öne çıkan konuları yazarın eserlerinden örnekler vererek açıkladı.


Etkinlik sonunda konuşan Bölüm Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan Aytmatov’u çok iyi bir şekilde andıkları için öğrencilere teşekkür ederek, bu tarz faaliyetlerin önümüzdeki senelerde de devam edeceğini vurguladı. Etkinlik, programa katılan Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ali İhsan Öbek ile birlikte Prof. Dr. Recep Duymaz ve Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu’nun panele katılan öğrencilerimize teşekkür belgesi vermesiyle son buldu.



Resim

Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Millî Sesi Tarık Buğra Paneli


Bölümümüz ile Anadolu Mektebi’nin ortaklaşa düzenlediği ve öğrencilerimizin konuşmalarıyla katıldığı "Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Millî Sesi Tarık Buğra" paneli, 03 Mayıs 2018 Perşembe günü, saat 14.00'da TÜ İİBF Prof. Dr. İ. Hakkı İnan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe bölüm hocalarımız ve öğrencilerimizin yanı sıra geniş bir dinleyici kitlesi katıldı.

Etkinlik, lisans öğrencilerimizden Selene Cabalar’ın “Tarık Buğra’nın Romanlarında Milliyetçilik” başlıklı bildirisiyle başladı. Asya Aktaş’ın Tarık Buğra’nın romanlarındaki erkek tiplerine odaklandığı çalışmasıyla devam eden program, Yaren Ökdem’in Tarık Buğra’nın romanlarında sosyal hayatı konu edindiği konuşmasıyla son buldu.

Etkinlik sonunda konuşan Bölüm Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Tarık Buğra’yı birçok yönüyle ele alan konuşmalarla bu büyük şahsiyeti iyi bir şekilde andıklarını belirtti. Etkinlikte konuşma yapan öğrencilerin uzun soluklu bir çalışma sürecinden sonra hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen Topaloğlu, diğer yazar ve şairler için de okuma grupları kurulmasının çalışmalara katkı sunacağını ifade etti. Yüksel Topaloğlu, konuşmasının sonunda etkinliği gerçekleştiren öğrencilerimize teşekkür belgesi verdi.



Resim
İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Paneli

Bölümümüzce düzenlenen “İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy” paneli, 14 Mart 2017 tarihinde Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Oturum Başkanlığını Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ali İhsan Öbek'in yaptığı panele Bölümümüz Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Rıdvan Canım ile Prof. Dr. Ahmet Günşen konuşmacı olarak katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan panel, Prof. Dr. Ali İhsan Öbek’in açılış konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında eski kültürde yalnızca aşk konularında şiir yazan kişilere şair denilmediğini, devlet adamlarının çoğunun da şair olduğunu belirtti. Şairlerin bir dava ve bir fikir adamı olduğunu ifade etti.  Mehmet Akif Ersoy’un şairliğini de bu hususta incelemek gerektiğini sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Ahmet Günşen “Tanıdıklarının Anlatımıyla Mehmet Akif Ersoy” başlıklı konuşmasına, İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yıldönümü vesilesiyle Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anarak başladı. Mehmet Akif Ersoy’u en yakınlarındaki dostlarının sözleri ile anlatan Prof. Dr. Ahmet Günşen, “Bir milletin karanlık günleri, zor günleri vardır. Böyle günlerde millet özünü ispat etme mecburiyetinde kalır. İstiklal mücadelesine manevi destek veren Mehmet Akif Ersoy bu vatanın gerçek bir evladı ve temsilcisidir. Mehmet Akif yalnızca bir şair değil, vatanının dertleriyle dertlenen ahlak abidesi bir milli İslami aydındır. Siz gençlerin onun ahlakını örnek almasını temenni ederim.” dedi.

Prof. Dr. Rıdvan Canım, “Batı Karşısında Mehmet Akif Ersoy”u konu aldı. Mehmet Akif’in Batı karşısındaki tavrının yanlış anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Rıdvan Canım, “Mehmet Akif Ersoy kendi millî ve manevi değerlerimize bağlı kalarak Batı’yı ilim ve fenni konularda örnek almamız gerektiğini savunmuştur. Batılılaşma konusunda Türkçülerle hemen hemen aynı düşüncelere sahiptir. Batı’yla düzeyli bir alışverişten yanadır. Hiçbir ileri hamle göstermeden Batı’nın yaptıklarını taklit ederek bir yere varılmayacağını savunmuştur. Mehmet Akif’in medeniyete karşı olduğunu düşünenler de vardır. Ancak bunun aksine Mehmet Akif müspet bir ilim zihniyetine sahiptir. Hiçbir zaman Batı’ya şuursuzca karşı çıkmamıştır.” dedi. Gençlere Mehmet Akif’i iyi anlamaları gerektiğini ifade ederek vatanımızı bölmeye çalışanlara izin vermememiz gerektiğini belirtti.


Resim
             Necip Fazıl Kısakürek'in İzinde Paneli

Necip Fazıl Kısakürek Okuma Grubunda yer alan öğrencilerimizin konuşmalarının yer aldığı "Necip Fazıl Kısakürek'in İzinde" etkinliği,10 Mayıs 2017 Çarşamba günü, saat 10.00'da Edirne Lisesi Konferans Salonu'nda; saat 15.30'da ise TÜ İİBF Prof. Dr. İ. Hakkı İnan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Etkinliklere bölüm hocalarımız ve öğrencilerimizin yanı sıra lise öğrencilerinden oluşan geniş bir dinleyici kitlesi katıldı.

 Edirne Lisesi’ndeki program, öğrencilerimizden Sevim Tosun’un “Necip Fazıl’ın Tasavvuf Anlayışı” başlıklı bildirisini sunmasıyla başladı. Daha sonra İrfan Aslan Necip Fazıl’ın şiirlerindeki metaforlardan bahsetti. Gülşah Boz ve Hüseyin Güvenek ise şairin eserlerini tahlil ettikleri bildirilerini sundular. Etkinlik Edirne Lisesi Müdürü ve İl Millî Eğitim Müdürü adına yapılan konuşmalarla sona erdi.

Üniversitemizde gerçekleştirilen etkinliğin ikinci oturumu, Nagihan Aksoy’un “Necip Fazıl Kısakürek’in Dava Adamlığı ve Gençleri” başlıklı bildirisiyle başladı. Lisans öğrencilerimizden Rabia Odabaşı’nın Necip Fazıl’ın şiirlerine odaklandığı bildiriyle devam eden program, Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Osman Aydoğan’ın Necip Fazıl’ın hayatına odaklandığı bildirisinin ardından bir lise öğrencisi olan Şeyma Seyan’ın şairin basın-yayın faaliyetlerine odaklanan sunumuyla son buldu.

Etkinlik sonunda konuşan Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, Necip Fazıl’ı birçok yönüyle ele alan konuşmalarla üstadı iyi bir şekilde andıklarını belirtti. Bu tarz okuma gruplarının faydasına değinen Öbek, diğer yazar ve şairler için de okuma grupları kurulmasının çalışmalara katkı sunacağını söyledi. Öbek konuşmasının sonunda etkinliği gerçekleştiren öğrencilerimize teşekkür etti.



Resim
Vefatının 80. Yılında Mehmet Akif Ersoy Paneli


Bölümümüzün düzenlediği "Vefatının 80. Yılında Mehmet Akif Ersoy Paneli" 13 Nisan 2016 tarihinde Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük ile dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek’in başkanlığında gerçekleşen panelde, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Topaloğlu, "Akif-Fikret Kavgası", Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım, "Batı Karşısında Mehmet Akif", Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Günşen de "Adamlık Cephesiyle Mehmet Akif" konulu birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmalardan sonra öğrencilerin soruları panelistler tarafından cevaplandırıldı.

Soru cevap bölümünden sonra Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük yaptığı konuşmasında “Bugün yaşanan olaylar geçmişte yaşananları anımsatıyor. O gün yaşananlardan bugün çıkarılacak dersler var" dedi. Rektörümüz konuşmasının devamında toplumlarda aydınların önemini vurgulayarak "Milletimizin en zor zamanlarında gelen aydınları var. Bu aydınların en başında da Mehmet Akif gelir. Öğrencilerimizle Mehmet Akif’i anmamıza vesile olan bu panelin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.  Rektörümüzün panelistlere plaket vermesiyle program son buldu.



Resimİstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy Etkinliği

Mehmet Akif Okuma Grubu olarak bölümümüz öğrencileri tarafından hazırlanan "İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy" konulu etkinlik 15 Mart 2016 tarihinde Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Fakültemiz Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Günşen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında bölümümüz öğrencisi Onur Akça “Mehmet Akif’e Sesleniş” adlı bildiriyi okurken öğrencilerimiz Derya Bedir, Fatma Kahraman, İmra Barut, Neslişah Buğan, Muhammet Cihangir ve Nejder Berkant Köseler de Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri, İstiklal Marşının kabul ediliş süreci, dostlarının dilinden Mehmet Akif Ersoy ve Akif’in milli birlik ve beraberlik ideali konularında bilgi veren konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmalar Nigar Sungur’un Mehmet Akif Ersoy’un Bülbül şiirini okumasıyla sona erdi.

Etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, öğrencilerimizin Mehmet Akif Ersoy’u bütün yönleriyle ele alarak ana hatlarıyla bilmediğimiz yönlerine ışık tuttuklarını belirtti. Rektörümüz Türkiye’nin birçok yerinde başlayan Mehmet Akif Okuma Gruplarının Üniversitemizde de kurulmasından oldukça memnun olduğunu dile getirdi. Rektörümüz ayrıca Mehmet Akif Ersoy’un veteriner olarak ilk görev yerinin Edirne olduğunu belirterek Edirne’de görev aldığı ve yaşadığı yerin araştırılıp tanıtılması gerektiğini vurguladı. Konuşmasının sonunda Rektörümüz etkinliği gerçekleştiren hocalarımıza ve öğrencilere teşekkür etti.

Etkinliğin sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük ve Fakültemiz Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Günşen konuşmacılara plaket verdi.



Resim
Tarihî Kaynak Olarak Tarihin Sessiz Dili Damgalar Konferansı 

Bölümümüz tarafından düzenlenen ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aksoy’un konuşmacı olarak katıldığı "Tarihî Kaynak Olarak Tarihin Sessiz Dili Damgalar" başlıklı konferans, 28 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Sezgin, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta Doç. Dr. Mustafa Aksoy’un özgeçmişi paylaşıldı.

Doç. Dr. Mustafa Aksoy sosyal bilimlerde kavram karmaşasına değinerek başladığı konuşmasında damgalar hakkında teorik bilgiler verdi. Çalışmalarından seçtiği damga fotoğraflarını paylaşan Doç. Dr. Mustafa Aksoy damgaların tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından kullanıldığının altını çizerek aynı damgaların farklı medeniyetlerde farklı anlamları olduğunu söyledi. Aksoy damgaların geçmişlerinin, insanlık geçmişi, kültürü ve tarihi ile ilgili derin bilgiler verdiğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı. Konferans sonunda Doç. Dr. Mustafa Aksoy Rektörümüze kendi kitabı olan “Tarihin Sessiz Dili Damgalar” kitabını hediye etti. Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük de Doç. Dr. Mustafa Aksoy’a plaket ve Şehit Ressam Hasan Rıza Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ürettiği Muradiye Cami altıgen çinisini hediye etti.  Doç. Dr. Mustafa Aksoy hediye edilen çini üzerindeki desenin Türk mitolojisinde önemli bir yeri olan Umay Ana’yı temsil ettiğini söyleyerek bu desenin günümüzde Kırgız Hava Yolları’nın arması olarak da kullanıldığını belirtti.
Bu içerik 01.04.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 2445 kez okundu.