"İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy" Paneli Gerçekleştirildi

Bölümümüzce düzenlenen “İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy” paneli, 14 Mart 2017 tarihinde Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Oturum Başkanlığını Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ali İhsan Öbek'in yaptığı panele Bölümümüz Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Rıdvan Canım ile Prof. Dr. Ahmet Günşen konuşmacı olarak katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan panel, Prof. Dr. Ali İhsan Öbek’in açılış konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında eski kültürde yalnızca aşk konularında şiir yazan kişilere şair denilmediğini, devlet adamlarının çoğunun da şair olduğunu belirtti. Şairlerin bir dava ve bir fikir adamı olduğunu ifade etti.  Mehmet Akif Ersoy’un şairliğini de bu hususta incelemek gerektiğini sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Ahmet Günşen “Tanıdıklarının Anlatımıyla Mehmet Akif Ersoy” başlıklı konuşmasına, İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yıldönümü vesilesiyle Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anarak başladı. Mehmet Akif Ersoy’u en yakınlarındaki dostlarının sözleri ile anlatan Prof. Dr. Ahmet Günşen, “Bir milletin karanlık günleri, zor günleri vardır. Böyle günlerde millet özünü ispat etme mecburiyetinde kalır. İstiklal mücadelesine manevi destek veren Mehmet Akif Ersoy bu vatanın gerçek bir evladı ve temsilcisidir. Mehmet Akif yalnızca bir şair değil, vatanının dertleriyle dertlenen ahlak abidesi bir milli İslami aydındır. Siz gençlerin onun ahlakını örnek almasını temenni ederim.” dedi.

Prof. Dr. Rıdvan Canım, “Batı Karşısında Mehmet Akif Ersoy”u konu aldı. Mehmet Akif’in Batı karşısındaki tavrının yanlış anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Rıdvan Canım, “Mehmet Akif Ersoy kendi millî ve manevi değerlerimize bağlı kalarak Batı’yı ilim ve fenni konularda örnek almamız gerektiğini savunmuştur. Batılılaşma konusunda Türkçülerle hemen hemen aynı düşüncelere sahiptir. Batı’yla düzeyli bir alışverişten yanadır. Hiçbir ileri hamle göstermeden Batı’nın yaptıklarını taklit ederek bir yere varılmayacağını savunmuştur. Mehmet Akif’in medeniyete karşı olduğunu düşünenler de vardır. Ancak bunun aksine Mehmet Akif müspet bir ilim zihniyetine sahiptir. Hiçbir zaman Batı’ya şuursuzca karşı çıkmamıştır.” dedi. Gençlere Mehmet Akif’i iyi anlamaları gerektiğini ifade ederek vatanımızı bölmeye çalışanlara izin vermememiz gerektiğini belirtti.
Ek Resimler
Bu içerik 15.03.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 506 kez okundu.