TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YAYINLARINDAN “ÖLÜMÜNÜN 100. YILINDA ÖMER SEYFETTİN BALKAN HİKÂYELERİ”

Trakya Üniversitesi, Türk düşüncesi ve edebiyatının büyük isimi Ömer Seyfettin’in, bir subay olarak uzun yıllar görev yaptığı Balkanlardaki gözlemlerine ve deneyimlerine dayanan Balkan hikâyeleri ile Balkan Savaşları esnasında tuttuğu günlüğünü bir kitapta toplayarak yayımladı.


ResimTarih ve kültür kenti Edirne’de, köklü geçmişi ve medeniyetinden aldığı güçle kentini ve bölgesini ilgilendiren her konuda sorumluluk üstlenen Trakya Üniversitesi, Balkanların tarih, kültür ve edebiyatına ışık tutacak önemli bir çalışmaya daha imza attı.

Trakya Üniversitesi, Türk düşüncesi ve edebiyatının büyük isimi Ömer Seyfettin’in, bir subay olarak uzun yıllar görev yaptığı Balkanlardaki gözlemlerine ve deneyimlerine dayanan Balkan hikâyeleri ile Balkan Savaşları esnasında tuttuğu günlüğünü bir kitapta toplayarak yayımladı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Bölümümüz Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ile emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Duymaz tarafından hazırlanan “Ölümünün 100. Yılında Ömer Seyfettin Balkan Hikâyeleri” kitabı, yazarın ölümünün 100. yıl dönümü olan 6 Mart tarihinde Trakya Üniversitesi Yayınları arasından çıktı.

Ömer Seyfettin tarafından Balkanlar ile ilgili kaleme alınan hikâyelerin ve günlüğün bir kitapta toplanarak Trakya Üniversitesi Yayınları arasından çıkarılması fikrine öncülük eden ve bir “Sunuş” metni ile de kitaba katkıda bulunan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu,  eserde şu ifadelere yer verdi:

“Ömer Seyfettin, edebiyat tarihimizde diğer yönleriyle birlikte özellikle hikâyeci olarak öne çıkmış bir yazarımızdır. Son derece kısa bir ömür sürmüş olmasına rağmen yüz altmış civarında hikâye yazmış olan Ömer Seyfettin’in öykülerinde Balkan coğrafyasının geniş bir yeri vardır. Ömer Seyfettin’in Balkanlarla münasebeti daha öğrencilik yıllarında başlamıştır. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında İstanbul’da bulunan Eyüp Askerî Ortaokulunu bitirince subay çocuğu olmasından ileri gelen İstanbul Kuleli Askerî Lisesinde okumak hakkını kullanmayıp bir Balkan şehri olan Edirne’yi tercih etmiş ve lise öğrenimini Edirne Askerî Lisesinde görmüştür. Onun lise öğrenimini gördüğü binayı, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü bugün Mimarlık Fakültesi olarak kullanmaktadır. Önümüzdeki süreçte bu binamızda Ömer Seyfettin’in hatırasını yaşatmaya devam edecek yeni düzenlemeler yapmayı düşünüyoruz. Onun hikâyeleri Balkanlarda yaşadığımız tarihsel olayların, felaketlerin, acıların yanında bizi biz yapan değerlerimizi, toplumsal kodlarımızı da öğreten, tekrar hatırlatan yapısıyla günümüze ışık tutar. Edirne’den kalkarak Balkanlara, hatta Avrupa’ya açılan bir edebiyatçımız olan Ömer Seyfettin’i, ölümünün yüzüncü yılında biz de Balkan hikâyeleriyle anmak ve onun dikkatiyle Balkanları yeniden düşünmek istedik. Edirne ve Balkanlarla ilgili benzer çalışmaları, Trakya Üniversitesi olarak desteklemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle kitabın kısa bir süre önce yayına hazır hale getirilerek basılmasında emeği geçen değerli hocalarımız Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ve Prof. Dr. Recep Duymaz’ı tebrik ederim.”

Ömer Seyfettin’in Balkanlarla olan münasebeti ve Balkan Savaşları hakkında gözlemlerinin yer aldığı kitapta ayrıca, yazarın görsellerle desteklenmiş kısa bir biyografisi, Balkan konulu on üç hikâyesi, Balkan hatıraları ve hikâyelerin özgün hâllerinin ilk sayfaları ile hikâyelerde Balkan coğrafyasının hangi şehirlerinin, yerleşim yerlerinin ne sıklıkta geçtiğinin görülebilmesi için Yer Adları Dizini ve okurun okumasını kolaylaştırmak için küçük de bir sözlük bulunuyor.
Ek Resimler
Bu içerik 08.03.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 247 kez okundu.