Prof. Dr. Necmettin HACIEMİNOĞLU



ResimAslen Darende’nin (Malatya) Aşudu köyünden olan Necmettin Hacıeminoğlu, babasının tüccar olması sebebiyle yerleştiği Maraş’ta 1932 yılında dünyaya gelmiştir. Babası “Dikbıyık” lakabıyla bilinen Mustafa Efendi, annesi Zekiye Hanım’dır.

Babası Mustafa Efendi ölünce Maraş’tan memleketlerine dönen aile, Aşudu köyüne yerleşir. Hacıeminoğlu’nun çocukluğu burada aile büyüklerinden ve köyün ileri gelenlerinden dinlediği menkıbelerle, halk hikâyeleriyle, Muhammediyelerle ve ilahilerle geçer.

Eğitimine Aşudu köyünde başlayan Necmettin Hacıeminoğlu, ilkokulu burada tamamladıktan sonra, Darende’de ortaokula başlar, ancak ortaokulu Osmaniye’de tamamlar. Daha sonra parasız yatılı Adana Erkek Lisesi’ne devam eder. Burada tanıdığı edebiyat öğretmeni Şevket Kutkan onun Türkolojiye ilgi duymasını sağlar.

Necmettin Hacıeminoğlu öğrenimini sürdürmek için 1954 yılında İstanbul’a gelir. Çapa Yüksek Öğretmen Okulu imtihanlarını kazanarak burada eğitimine devam eden Hacıeminoğlu, diplomasını aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girer ve 1959 yılında buradan mezun olur.

Okuldan mezun olduktan sonra altı ay Bitlis Lisesi’nde, bir sene de Osmaniye Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapar. 1960 yılında mezun olduğu okula dönerek Türk Dili Kürsüsü’nde asistanlığa başlar. “Kutb’un Hüsrev ü Şirin’i ve Dil Hususiyetleri” adlı teziyle 1963 yılında doktor, “Türk Dilinde Edatlar” adlı teziyle 1970 yılında doçent, “Yapı Bakımından Türk Dilinde Fiiller” adlı takdim teziyle 1982 yılında profesör olur.

Doktor olduktan sonra bir süreliğine çeşitli yurtdışı görevlerinde bulunan Hacıeminoğlu, 1972 yılında Bağdat Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde edebiyat hocalığı yapmak üzere görevlendirmeyle Bağdat’a gider. Ancak burada Türkoloji Bölümü’nün olmadığını Türkoloji hocalarının diğer bölüm öğrencilerine yardımcı dersler verdiğini görünce ilk iş olarak Türkoloji Bölümü’nün kurulmasını sağlar. İki yıl burada kaldıktan sonra İstanbul’a dönerek eski görevine devam eder. Eylül 1976 - Mart 1977 tarihleri arasında Londra’da, Ağustos-Aralık 1982’de de Almanya ve İsviçre’de uzmanlık alanıyla ilgili çalışmalarda bulunur.

1983 yılında İstanbul Üniversitesi’nden ayrıldıktan sonra çeşitli faaliyetlerde bulunun Hacıeminoğlu, 1985 yılında Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kurar. İki yıl sonra Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans ve Doktora programlarının açılmasını sağlayan Hacıeminoğlu, bu birimin müdürlüğünü yapmaya başlar.

Dokuz yıl boyunca Trakya Üniversitesi’nde çalışan Hacıeminoğlu, 1994 yılında yeniden İstanbul Üniversitesi’ne döner. Ancak sağlığının bozulması sebebiyle 1996 yılında emekliye ayrılır. Bir müddet sonra 26 Haziran 1996 tarihinde Hakkın rahmetine kavuşur. Kabri İstanbul’da Edirnekapı Şehitliği’ndedir.

Necmettin Hacıeminoğlu’nun ilmî çalışmaları bilhassa Türk dili ve Türkiye Türkçesi sahasındadır. Dil ile millet arasındaki bağı yapı ve mana bakımından inceleyen Hacıeminoğlu, Türk dilinin mantık ilkelerini ve kelime ailelerini ortaya koymuş önemli bir bilim insanıdır. İlmî çalışmalarının yanında sanat, kültür, edebiyat alanında da çeşitli yazıları bulunmaktadır.

Eserleri:
  1. Lehcetü’l-hakāyık (Yeni harflere aktarmıştır) (Ankara 1962).
  2. Kutb’un Hüsrev ü Şirin’i ve Dil Hususiyetleri (İstanbul 1968).
  3. Dokuz Işık’da Eğitim Sistemi (Ankara 1971).
  4. Türk Dilinde Edatlar (İstanbul 1972).
  5. Milliyetçi Eğitim Sistemi (İstanbul 1972).
  6. Türkçenin Karanlık Günleri (İstanbul 1972).
  7. Fuzûlî (İstanbul 1972).
  8. Milliyetçilik-Ülkücülük-Aydınlar (Ankara 1975).
  9. Türkiye’nin Çıkmazları (İstanbul 1975).
  10. Yeni Bir Dünya (Hikaye Kitabı) (İstanbul 1976).
  11. Yapı Bakımından Türk Dilinde Fiiller (baskı yeri yok, 1984).
  12. Karahanlı Türkçesi Grameri (Ankara 1996).
  13. Harezm Türkçesi ve Grameri (Ankara 1997).
Bu içerik 22.07.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 2895 kez okundu.