BÖLÜMÜMÜZDE “TÜRKOLOJİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?” KONFERANSI DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, “Türkoloji Nedir, Ne Değildir?” konulu bir konferans düzenledi. Konferansın konuğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya’ydı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın başında Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu bir konuşma yaptı. Konuşmasında büyük Türkolog Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu’nun kurduğu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak öteden beri kültür, sanat, dil ve edebiyat programlarını önemsediklerini ve bu kapsamda alanında uzman isimleri ağırlayarak pek çok program düzenlediklerini, bugün ise sahasında yaptığı dikkate değer çalışmaları ile dünya Türkolojisine yön veren isimlerden Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya’yı ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Ardından Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Gürgendereli bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkolojinin öncü isimlerinden Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya ile bir araya gelmekten dolayı duydukları heyecan ve sevinci dile getirdi. Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya’nın konuşmasının hem kendileri hem de öğrencileri için bilgilendirici olacağını söyledi. 

Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya “Türkoloji Nedir, Ne Değildir?” konulu konuşmasına Türk dilinin tarihî devirleri hakkında bilgi vererek başladı. Ardından Eski Türk Dili ve Yeni Türk Dilinin coğrafi sınırlarını belirterek her iki Türk dili sahasına dair açıklamalar yaptı. Öncelikle Eski Türk Dili ve Yeni Türk Dili denildiğinde neyin anlaşılması gerektiğini geniş bir şekilde izah etti. Sonra Eski Türk Dili ve Yeni Türk Dilinde uzmanlaşmak isteyen bilim insanlarının hangi dillere iyi derecede vâkıf olması gerektiğini hem liste hâlinde sıraladı hem de şematik olarak gösterdi. 

Konuşmasının devamında Göktürkçe, Eski Uygur Türkçesi, Karahanlı Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi gibi Türk dilinin tarihî devirlerine ait çeşitli metinlerdeki okuma ve anlamlandırma hatalarına yer verdiği muhtelif kelime örneklerinin etimolojik izahlarını yaptı. Hem alıntı kelimelerin Türkçedeki imla ve anlamlandırılması hem de Türkçe kelimelerin yanlış imlası nedeni ile buna bağlı okuma ve anlamlandırma yanlışlarından pek çok temel örneği sıraladı. Aynı zamanda verdiği örneklerle etimolojinin ne kadar dikkat isteyen bir bilim dalı olduğunu da vurguladı.

Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya yolun çok başında olan öğrencilere hitaben iyi bir Türkolog olmak için çok sıkı ve disiplinli çalışmak gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Yoğun bir katılımın olduğu program, soruların cevaplanmasından sonra Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya ile kendisi gibi Türkolog olan eşi Prof. Dr. Ayşegül Sertkaya’ya plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 17.10.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.