S
ÖĞRETİM ÜYEMİZ DR. SERAP BOZKURT GÜVENEK'İN YENİ KİTABI YAYIMLANDI
Bu çalışma, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında “Dilin Sürekliliği Bağlamında Klasik Türk Şiir Felsefesinin ‘Divan’lar Üzerinden Gösterge Bilimsel Yöntemle Belirlenmesi ve Bugünün Türkçesindeki İzdüşümlerinin Tespiti” adlı proje önerisinin kabul edilmesiyle oluşturulmaya başlanmış, proje öneri formuna sadık kalınarak konular genişletilmiştir. Eser, proje süresi olan 12 aylık (01 Nisan 2024- 01 Nisan 2025) bir araştırma, inceleme, yorumlamanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır.
Hocamızı tebrik ederiz.
Klasik Türk şairleri geleneksel şiirle meşgul olurken geniş coğrafi ağlarında âdeta hayalden düşünceye, düşünceden hikmete doğru ciddi bir görev ifa etmişlerdir. Osmanlı sanat anlayışında şiirin vazgeçilmezliğiyle ilgili bir çıkarım yapılacaksa şairlerin yazma edimini anlamak kadar estetik, bilgi, hikmet/felsefe veya düşünceden ayrı kabul etmek mümkün değildir. Zaten şiirle hikmet arasındaki organik bağın varlığını yok saymak da mümkün değildir. Klasik Türk şiir felsefesinin varlığını açığa çıkarmak ve şiirdeki hikmeti ortaya koyarken şiir diline özgü kültürel ve bilimsel verilerin araştırılması, geleneksel kavranış ve sınırlılıklar içinde metodik temellerin belirlenmesi elzemdir.
Greimas’ın göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle yapılan bu çalışmada, klasik Türk şiirinde özne ile nesne arasındaki ilişki, edim-edinç boyutlarıyla incelenmiştir. Şiirsel birimlerin analizi, şiirin kapalı yapısının bölümlenerek okunabileceğini ve bu bölümlerin dilsel dönüşümlerle ortaya çıktığını göstermiştir. İmgeler arasındaki biçimsel ve işlevsel bağlantılar değerlendirilmiş, böylece şiirin felsefi konumu belirlenmiştir. Sonuç olarak gelenek dâhilindeki bu ürünlere yapısal bir uyarlık kazandırılmış, bulunduğu uzam ve zamandan çıkarılmadan zaman ötesi bir okuma gerçekleştirilmiş ve seçilen bu şiirsel ürünler disiplinler arası bir zemine taşınmıştır.